GUIDE: Alt du skal vide som lejer af en studiebolig

David Poulsen 07/04-2021
 
Sidder du allerede nu og kigger på studiebolig tæt på den uddannelsesinstitution, du lige har, eller snart skal, søge ind på? Så vil jeg anbefale dig at læse med videre her. Hvert år er der tusindvis af nye studerende, der flytter ind mod de større byer for at påbegynde deres videregående uddannelse. I dette blogindlæg dækker vi alt det essentielle, du som ny lejer i en studiebolig, bør vide.

 

Hvis du er en af dem, der stadig er på jagt efter en studiebolig, så frygt ej, du er nemlig ikke alene. Det kan være en besværlig og kompliceret proces at finde den rette bolig, som både passer til ens økonomiske behov og samtidig har en relativ god placering i forhold til offentilig transport og studiet. Hjemmesider så som Findbolig.nu og Boligportalen.dk kan være et rigtig godt sted at lede efter studie- og lejeboliger. Hvis du derimod er på udkig efter et kollegieværelse, der typisk er billigere end en lejebolig/studiebolig, så tag et kig på Findkollegie.dk. 

 

 

Er du flyttet eller skal du snart flytte?

 

Hvis du derimod allerede er flyttet eller snart skal til at flytte, er der en masse, du bør være opmærksom på. Ud over at du forinden valg af bolig skal være afklaret med de økonomiske forpligtelser i forhold til husleje, forsikringer og andre udgifter såsom internet, a-kasse og forbrug, er det også vigtigt, at du gennemgår indflytningsrapporten nøje sammen med både viceværten og dine forældre ved indflytningssynet. Der kan være fejl og mangler, der er opstået, inden du overhovedet er flyttet ind, hvilket skal noteres i indflytningsrapporten senest 14 dage efter indflytningen. 

Samtidig anbefaler vi, at du tager billeder af fejl og mangler, som du opdager ved indflytningssynet, men også løbende. Det er naturligvis muligt, at du opdager en mangel efter dine første 14 dage som ny lejer. Men hvis viceværten heller ikke var opmærksom på denne mangel, og du informerer udlejer med det samme, så skulle alt være i orden. 
 

 

Overvej at flytte sammen med en god ven eller veninde

 

For mange er det at flytte hjemmefra lig med en form for løsrivning fra sine forældre og tættere på det at blive voksen. At flytte hjemmefra betyder nemlig, at du selv skal vaske tøj, lave aftensmad, gøre hovedrent, tømme postkassen og håndtere problemer såsom en utæt vaskemaskine. Der er altså en masse ansvar, der skal efterleves, samtidig med, at du starter på et nyt studie og gennemgår en masse nye indtryk. Derfor kan det være, at du skal overveje, om du eventuelt skulle flytte sammen med én, du kender, som også flytter til samme område grundet studie eller job. Ud over det sociale samvær, og en god base, så deler i også husleje og kan hjælpe hinanden med det praktiske, så I bide har tid til at opretholde et flot og hyggeligt hjem, studere, passe et studiejob og holde fri i weekenderne. At flytte sammen med en anden er ikke noget for alle, men det er et scenarie, som altid er værd at overveje. 

 

 

Sådan får du mest muligt tilbage af dit depositum

 

Først og fremmest er det vigtigt at nævne, at du typisk skal forudbetale tre måneders husleje og et depositum. Depositummet får du retur, hvis lejligheden står pænt, og hvis du opfylder kravene, der fremgår af indflytnings- og fraflytningsrapporten. Dog skal du være meget opærksom på hele denne proces. Mange nyoptagede studerende er en kende desperate i forhold til at skaffe et sted at bo, da det kan være svært at finde en bolig eller et værelse i eksempelvis København. Dette er der desværre nogle, der prøver at udnytte ved at lave falske annoncer og blandt andet tilbyde, at lejeren kan flytte hurtigere ind, hvis depositummet betales kontant. 

 

Du bør aldrig betale depositummet kontant, da en mundtlig aftale er væsentlig mere udfordrende at dokumentere. Vær derfor meget opmærksom på, hvem du laver aftaler med, læs anmeldelser på Google og Trustpilot og gå så vidt som muligt efter boligselskaber og kollegier. 

 

 

Fraflytningsrapporten

 

Fraflytningsrapporten, som navnet antyder, er en rapport, der bliver udarbejdet af udlejer i forbindelse med fraflytning. Fraflytningsrapporten tager udgangspunkt i indflytningsrapporten, hvorfor det er vigtigt, at alle fejl, mangler og tilstande bliver noteret ved indflytning, så der ikke hersker nogen tvivl om disse elementer. Af fraflytningsrapporten vil det fremgå, hvad der skal istandsættes. Som udgangspunkt står du selv for at istandsætte alt. Ud over at gøre det selv, kan du betale dig fra det ved at lade håndværkere udføre opgaven. Du kan dog også vælge at lade udlejer stå for disse renoveringer, men det gør så også, at selskabet eller personen tager en del af dit depositum som betaling. 

 

 

Hvad skal istandsættes?

 

Overordnet set skal boligen enten nyistandsættes eller normalistandsættes. Forskellen på disse er, at en nyistandsættelse betyder, at boligen skal fremgå som ny, når du aflevere nøglerne. En normalistandsættelse betyder blot, at boligen skal være i same stand, som da du modtog nøglerne.

 

Ligegyldigt hvilken tilstand, der er noteret i rapporterne, bør du altid tænke over, hvordan du bedst muligt minimerer slitage på køkkenlågerne, gulvet, badeværelset m.m. Du bør som minimum købe filtpuder, som du kan sætte under dine stole, dit køkken- og skrivebord, din seng, reoler og så videre. Ved at gøre dette reducerer du sandsynligheden for at ridse gulvet, og samtidig maksimerer du chancen for, at udlejer kun tager en lille bid af depositummet til renovering af gulvet. Hvis du viderefører denne tankegang til de resterende elementer i boligen, som er udlejers ejendom, er du allerede godt på vej til at få mest muligt tilbage af dit depositum. 

 

 

Hvad hvis jeg maler min stuevæg i en anden farve?

 

Nogle unge som voksne vælger at male deres stuevæg i en spændende og kontrastskabende farve. Det er med til at give stuen mere liv og kan se rigtig flot ud. Der er dog ofte nogle meget specifikke krav til den maling, der skal bruges, når du skal male væggen tilbage til den oprindelige farve. Hvis er nemlig ikke bare hvis. Og hvis ikke det er præcis den samme type hvid, som væggen var til at starte med, vil udlejer skulle male igen, og du vil blive trukket for dette i dit depositum. 

 

Derudover er misfarvninger grundet rygning eller lignende også faktorer, der gør, at du højst sandsynlig skal male hele hytten. Hvis ikke du selv ønsker at gøre det, og heller ikke får et eksternt firma til det, så bliver det udlejers ansvar.

 

_______________________________________________________________________________________________________________

 

Til sidst er det vigtigt at side - NYD DET. Det at flytte hjemmefra er et nyt kapitel fyldt med udfordrende, men spændende og sjove stunder. Vi håber, at dette indlæg har gjort, at du føler dig mere forberedt til at kunne stå på egne ben!

 


 

You need to be logged in to comment
There are no comments yet...
Studiz ApS ©
Customer Care: (+45) 71 99 75 20